Böcker om biodling

Än så länge är biodling en ganska liten hobby sett till antalet aktiva biodlare, men det finns ändå en hel del människor som är intresserade av att bli biodlare. Många som funderar på att börja med biodling känner dock att de inte har tillräckliga kunskaper för att komma igång. Även bland folk som sysslat med biodling i flera år dyker det ibland upp problem och frågor som man börjar grubbla över. För att lära sig mer kan man förstås fråga andra biodlare eller gå en kurs men man kan också lära sig mycket på egen hand genom att läsa böcker.

Den svenska Bibibeln

Happy man reading a book on a sunny day

Den troligtvis allra populäraste boken bland svenska biodlare har länge varit ”Bin och biodling” av biforskaren Åke Hansson. Boken är en blandning av uppslagsbok och handbok och innehåller detaljerad information om bin och biodling i svenska förhållanden. Här finns information om vad man som nybörjare bör tänka på när man börjar med biodling, hur man förhindrar och behandlar olika sjukdomar som kan drabba bisamhället, vad biodlingshobbyn kostar, hur man främjar honungsproduktion och mycket mer. På många håll råder det brist på blommor för våra insekter men boken ger tips om hur man kan avhjälpa det problemet. Det är inte för intet som Hanssons bok ibland brukar kallas för ”Bibibeln”. En annan bok som många svenska biodlare har läst är ”Bin till nytta och nöje” av Carl Otto Mattson. Den boken är utformad som en introducerande kursbok och därför passar den utmärkt för nybörjare. Den rikt illustrerade handboken ger dig alla väsentliga råd du behöver för att komma igång med din första biodling.

Många utländska böcker

Om man vill gå utanför Sveriges gränser finns det en uppsjö av biodlingsböcker skrivna av utländska författare. När man läser utländska böcker lönar det sig förstås att komma ihåg att väder- och klimatförhållanden i andra länder inte alltid liknar våra svenska förhållanden men grunderna i biodlingen brukar ändå vara de samma. En bok som ofta omtalas som en klassiker och som rekommenderas av många engelskspråkiga biodlare är ”The Hive and the Honey Bee” av Graham, Ambrose & Langstroth. Boken är en maffig volym fullspäckad med fakta för både nybörjare och mer erfarna. Delar av boken är ganska torra och vetenskapliga men boken är hursomhelst ett utmärkt uppslagsverk om allt som gäller bin. Avslutningsvis lönar det sig att pröva sig fram. Provläs flera biodlingsböcker eller gå till biblioteket och bläddra i böckerna de har inne. Att läsa en bok om biodling är ett bra sätt att lära sig mer om ämnet och se om man passar för hobbyn.

 

Comments are closed.


blogbox