Hälsoeffekter av honung

Honung och yoghurt - gott och nyttigt"

Forskarna i dag har konstaterat att honung är nyttigt. För tusentals år sedan visste både egyptierna, romarna och grekerna det. De gamla grekerna och egyptierna använde honung för att läka sår redan för 4000 år sedan. I de förhistoriska olympiska spelen gjorde man en energidryck innehållande honung till de tävlande. Innan människan började med biodling hämtade man sin honung direkt från binas bon i bergsskrevor och träd. Denna vildhonung innehåller 100 miljoner levande mjölksyrabakterier per gram. Det finns likheter med antibiotika som dödar bakterier och därför skulle vildhonung kunna användas istället för antibiotika inom sjukvården.

Antibakteriella egenskaper hos honung

Honungens läkande effekter har av forskarna delats in i tre faktorer. Det är producerande av ett enzym och väteperoxid, innehållet av antioxidanter samt den tredje faktorn som hittills varit okänd men som man nu har funnit är mjölksyrabakterierna som är antibakteriella. Bakterierna skyddar dessutom honungen från jästsvampar och bakterier som kommer från pollen vilket gör att honungen kan lagras länge utan att bli förstörd. Allt fler upptäcker och blir medvetna om honungens positiva effekter och de senaste åren har antalet biodlare ökat avsevärt. Kurser i biodling är populärt både bland kvinnor och yngre mot tidigare då det var mest äldre män som höll på med biodling.

Gamla huskurer med honung

Honung har alltid varit ett populärt innehåll i olika huskurer. Mot hosta hjälper det att dricka honung, vatten och hackad timjan blandat till en dryck. I förebyggande syfte för att klara sig mot förkylningar gör man en indonesisk dryck som består av citron, ingefära, gurkmeja, honung och vatten. Allt detta körs i en mixer till en dryck som man förvarar i kylskåp och dricker av morgon och kväll. Har du torrt hår kan det hjälpa att göra en inpackning av honung och olivolja. Låt det verka i håret 30-60 minuter och tvätta sedan med ett milt schampo. Mot sömnsvårigheter kan ett glas varm mjölk med honung hjälpa. Tänk på att många av honungens effekter kan försvinna vid upphettning.

Comments are closed.


blogbox