Honung kommer ifrån bin

Det är få som inte har smakat den söta smaken som kommer från honungen. Redan mayaindianerna sysslade med biodling, vilket ger en fingervisning om hur gammal biodlingskonsten är. I korta drag kan man säga att en biodlare ger sina bin en plats att bygga sitt bo på. Den ska vara utformad på ett speciellt sätt som gör det enklare för bina att börja producera honung. Dagens bikupor är dessutom portabla, vilket innebär att man kan flytta de till platser där det finns mer blommor och nektar för bina. De används även flitigt för att aktivt pollinera områden som kanske har problem att bli pollinerade naturligt.

 

Bikupor
Det är själva nektarn som blir till honung inuti biet. Denna lagras sedan inuti bikupan i en av cellerna. Anledningen till detta är att de använder honungen som föda under vintern. Det är samma honung som du har på dina mackor, i ditt te eller i din mat. Naturligtvis så måste biodlaren vara noga med att bina har tillräckligt med föda för att klara den hårda svenska vintern. Det finns gott om olika substitut att använda som till exempel sockervatten som man kan göra själv eller bifor som man kan köpa i affären.Honung kommer ifrån bin 2

 

I modern tid används bikupor som har så kallade ramar inuti. Det är en skiva som bisamhället använder för att sätta sina vaxkakor. Du har säkert sett ett klipp på män i dräkter som tar ut dessa skivor med honung på. Ramarna kan se ut lite hur som helst, men det finns internationella mått för hur de bör se ut. Avståndet mellan ramarna är en av de viktigaste punkterna att tänka på eftersom de påverkar hur bina bygger själva bikupan. Upptäckten av detta hade en enorm betydelse i biodlingstekniken.

 

Biodlare
Att vara en biodlare handlar lika mycket om att ta hand om sina bin som det handlar om att ta hand om företaget. Den finns en mängd olika tjänster som kan förenkla vardagen som till exempel Fakturino som erbjuder fakturaköp. Så länge man tar hand om sina bin lika bra som man tar hand om sig själv och sitt företag så finns det inget som står i vägen för framgång.

Comments are closed.


blogbox