Honungens sötma

Vad är egentligen denna söta, antingen flytande eller fasta sak som vi alla känner igen som honung. Det vetenskapliga svaret är att det är en fermenterad produkt som kommer från honungsbin och består till viss del av glukos och vatten samt sockerarter. Livsmedelsverket har exakta beskrivningar och krav på vad som får kallas för, och sedan säljas som, honung. Bland annat så får man varken tillföra eller ta bort något från produkten.

 

Kvalité gör skillnad

När honungen är färsk så är den flytande och lätt gulbrunaktig och när den blir kristalliserad blir den fastare och kan ha många olika färger såsom brunt och gråaktigt. Det är glukoshalten som bestämmer om honungen kommer att fortsätta vara kristalliserad eller flytande. Ett tecken på kvalitet är att det skapats ett mönster av glukosen på insidan. Man brukar likna mönstret med rimfrost på glas under vintern. Mönstret betyder att honungen inte har värmts, vilket bidrar till en bättre smak och kvalitet. Det kanske låter som en liten detalj, men fråga vilken kock som helst som kan sin sak och använder råvaran ofta. En bra honungskvalitet kan vara skillnaden mellan en kanonrätt och en medelmåttig sådan.Honungens sötma 2

 

Vilket ansvar har du som biodlare

Allt fler personer lockas av biodling, men det kommer självklart med ansvar. Jordbruksverket har en mängd olika regler som behöver följas för att den svenska miljön ska kunna klara av det. Dessutom kommer de ut med nya nyheter regelbundet tillsammans med bestämmelser och varningar. Man måste anmäla vart man har sina bisamhällen till länsstyrelsen, samt om de flyttas till en tillfällig uppställningsplats. Anmälan måste göras var tredje år innan den 31:a mars. Om det är första gången man har en biodling så måste anmälan göras så fort man börjat.

 

Sjukdomar och saker att tänka på

Det finns även gott om tips på Jordbruksverkets hemsida, som till exempel att man ska förvara sina oanvända bikupor på ett sådant sätt att de inte kan kommas åt av bina. Detsamma gäller när ett bisamhälle dör och inte kan tas hand om på en gång. En av de viktigaste anledningarna till att besöka jordbruksverkets hemsida är för att få sjukdomsvarningar. I skrivande stund finns det till exempel en risk att bina får amerikansk yngelröta, traké- och varroakvalster. Jordbruksverket uppmanar att man genast ska säga till om man skulle upptäcka att bina har sådana sjukdomar då de kan ha stor påverkan och spridas snabbt.

Comments are closed.


blogbox