Recept som använder honung

Honung är en användbar ingrediens

Honung har i alla tider använts både som det är och i kalla såväl som varma recept. En av fördelarna med raffinerat socker är att det är smakneutralt. Honung däremot kan ha många olika smaker som du kanske bör ha koll på innan du tillför honung som krydda eller basingrediens i ett recept. Det är helt enkelt lite mer finlir att laga mat med honung än när du adderar andra sötningsmedel. Men honungen bäddar också för mer komplexa och intressanta smakupplevelser. Det är dessutom väldigt nyttigt. Haka på trenden och tillaga mat efter recept med honung i du också!

Honung fungerar i de flesta recept

Det är trevligt att se att en honungsfestival främjar biodling och kulturen kring honung som ingrediens i matlagning. På en festival kan du till exempel upptäcka att honungens sötma passar ihop med tomater och många andra vanliga råvaror. Ibland vill man balansera sältan i en produkt med lite sötma. När du gör eget jordnötssmör kan det till exempel passa perfekt med lite honung. Honung är en sådan där ingrediens som lyfter andra smaker. Det är alltså inte bara en råvara som passar i specifika recept utan något du kan använda som standardkrydda. När du ersätter socker i ett recept med honung ska du tänka på att honung är sötare än socker.

Alternativa användningsområden för honung

Honung är inte bara ett förträffligt sötningsmedel med olika smaker, beroende på från vilka blommor bina hämtat sin nektar. Du kan även använda honung som förtjockningsmedel om du inte vill reda en sås med till exempel ägg eller mjöl. Honung är även en perfekt ingrediens i recept på glace, alltså den sås du vill ha på en bit kött eller fisk medan du grillar den. Honungens naturliga klibbighet gör så att din glace inte rinner av. Många världsberömda ölsorter har honung i receptet. Honung som lösts i varmt vatten kan även användas som en nyttig sockerlag med speciell smak, när du blandar drinkar.

Comments are closed.


blogbox